Anker Bak
Retur til designereAnker Baks design har allerede modtaget flere priser, og der er bud efter den uortodokse formgiver, med hjertet på det rette sted, som har formået at gøre noget så standardiseret som en krykke til et funktionelt designobjekt. Ideen til krykken, der er fremstillet af formspændt træ, fik han, da hans 91-årige bedstemor fik brug for lidt støtte for at kunne deltage i det sociale liv. Arbejdsmetoden er kendetegnende for Anker Bak, der med afsæt i sin søsters behov for en meditativ og komfortabel stol, hvor hun kunne sidde med sin nyfødte baby, siden udviklede gyngestolen Rocking Nest Chair.
Gyngestolen, der adskiller sig fra andre gyngestole på markedet ved sit minimale format og ved at kunne klappes sammen, er i dag en integreret del af kollektionen hos Carl Hansen & Søn, hvor man straks kunne se designerens potentiale.
Anker Baks fascination af naturens egne materialer og hans store respekt overfor det gode håndværk er vigtige kerneværdier for den innovative designer.
Vejen til den kreative verden og til formgivningen har langt fra været lige, men har slået nogle sving. Den unge Anker Bak var bestemt ikke glad for sin skolegang, og for at fange hans opmærksomhed fik han lov til at tage nogle ekstra sløjdtimer. Anker Bak har nemlig, som han selv beskriver det, hænderne skruet godt på. Det fik han tidligt vished for under barndommens besøg hos sin farfar i Sverige, hvor han fik lov til at udfolde sig i billedskærerværkstedet.
Det lå således lige for, at Anker Bak kom i lære som møbelsnedker. Han blev uddannet på et bådebyggeri, hvor han fik lov til at fremstille specialinventar til sejlbåde, og det lykkedes ham at blive møbelsnedker med sølvmedalje. Efter læretiden gik turen ud i den store verden, hvor Anker Bak bl.a. fik dyrket sin store passion for alpin klatring.
Udlængslen blev kombineret med ønsket om at videreuddanne sig. Det blev i første omgang til en uddannelse som produktionsteknolog, hvor han fik mulighed for at samarbejde med mange forskellige designere - også indenfor tøjbranchen, hvilket førte ham til et længere ophold i Kina. Det var dog træet og det gamle snedkerhåndværk, der for alvor trak i ham, og han rejste derfor et halvt år til Hawaii for at arbejde på et snedkeri. Hjemme igen søgte Anker Bak ind på TEKO og tog en bachelor i møbeldesign.
Anker Baks særlige talent har udløst flere priser og anerkendelser: Vinder af DM i møbelsnedkeri, status som Danish Design Talent og vinder af Next Project. Det er ligeledes blevet til en række legater fra bl.a. Nationalbankens Jubilæumsfond, Eksportrådets Fond og Statens Kunststøtte.