Kurv
Kurv
Filtre
Ryd alle
Filter
No products found

PH 2/1 Bord Limited Edition 2024

SPAR 20% MED RABATKODEN 'PHLIMITED'

Er en biopejs farlig?

Retur til artikler om biopejse

Vi bliver ofte spurgt indtil risikoen ved at anvende en biopejs. Der er ingen der ønsker at få en farlig pejs i deres hjem – og det kan vi sagtens forstå. I denne artikel gennemgår vi risikoen ved biopejse, og hvad du som kunde kan gøre for at finde en sikker pejs til dit hjem.

  

Uheld og forkert brug

Der er siden 2008 hvor biopejse for alvor blev kendte i Danmark sket et par enkelte uheld der har fyldt lidt i pressen. Heldigvis har der ikke været uheld med dødelige udgang, og næsten hver gang har uheldende været et resultat af forkert brug.

Har man åben ild er det klart at det i sig selv er en risiko. Derfor skal man tage sine forholdsregler, det betyder blandt andet at man skal:

  • - Finde en god og sikker placering til biopejsen
  • - Undgå at forlade en tændt pejs
  • - Følge producentens brugsanvisninger

 

Lever man op til disse tre generelle råd er der intet der som sådan gør biopejsen farlig.

 

Læs og følg producentens anvisninger

Køber man en billig biopejs er det ikke altid at man får en grundig brugsanvisning. Det kan også være tilfældet at man bare ikke får den læst, derfor deler jeg her den typiske vejledning omkring sikker anvendelse af en biopejs:

  • - Ved opfyldning skal du sikre at pejsen ikke er varm/tændt
  • - Påfyld bioethanol med en tragt
  • - Spildes bioethanol skal det tørres op
  • - Fyld pejsen op efter brugsanvisningen. Typisk skal der være 1 cm. fri til toppen af brændkarret.
  • - Antænd bioethanolen med en langhalset fyrfadslighter

 

Det kan også være en god ide at læse vores artikel omkring optænding og slukning af biopejse. Selve optændingen er det kritiske punkt idet biopejse anvender den brændbare væske bioethanol. Derfor er det vigtigt at man konstant er opmærksom under påfyldningen for at undgå eventuelle uheld.

 

Er biopejse farlige i sig selv?

Under brug er biopejse i sig selv ikke farlige, havde de været det ville vi se langt flere uheld med pejsene. Der er ingen risiko for at de uden videre selvantænder eller eksploderer (med mindre du spilder uforholdsmæssigt meget og ikke tørrer op).

 

Gå efter godkendte modeller

Når det så er sagt, er nogle biopejse bedre end andre. Det skyldes til dels et design hvor sikkerheden er gennemtænkt samt en strikt fokus på kvalitet. Vi anbefaler altid at man går målrettet efter godkendte biopejse, da det er en god indikator for en sikker biopejs.

Der findes ingen særskilte krav til biopejse i Danmark, derfor viser godkendelser som SP Sitac, Swedcert og TÜV at producenten tager brugerens sikkerhed seriøst. Som producent har man med sådanne godkendelser selv investeret penge i at få pejsene testet. Herefter er der som regel nogle designmæssige krav der skal opfyldes for at opnå en endelig godkendelse.

 

Undgå billige biopejse

Billige biopejse er sjældent godkendt eller certificerede. Det kan være ganske dyrt at opnå sådanne godkendelser, og derfor ville det påvirke prisen på de billige biopejse.

Samtidig er biopejse til under 7.000 kr. oftest importeret fra asien hvor de bliver masseproduceret. Det betyder i sig selv ikke at pejsene er farlige, det er dog utænkeligt at importøren kvalitetskontrollerer samtlige biopejse, og det kan give problemer for kunderne.

Man risikerer potentielt set at modtage en biopejs med fejl, hvilket kan lede til uheld. Selvfølgelig har importøren et ansvar overfor kunden, men uheld burde ikke opstå som baggrund af manglende kvalitetskontrol. Køber du derfor en billig biopejs til trods for vores anbefaling, tilråder vi at man tjekker pejsen grundigt inden brug. Det du bør kigge efter er:

  • - En grundig brugsanvisning
  • - Utætheder/huller i brændkarret
  • - Buler og tilsvarende mangler/fejl i pejsens finish

 

Personligt ville vi ALDRIG installere en "kinapejs" i hjemmet med f.eks. et brændkar udført i 1mm. pladestål fra kina. Almindelig sund fornuft siger at metal arbejder under høj varme. Skulle det ske at en svejsning springer vil ethanol løbe ud af pejsen og skabe en yderst farlig situation. Til sammenligning er godkendte biopejse oftest produceret i 3mm. børst rustfrit ædelstål og monteret med et dobbelt sikkerhedskar. 

 

Generelle sikkerhedstips

Til slut får du også et par generelle sikkerhedstips der er gode at kende til inden du bruger din biopejs første gang.

  • - Påfyld aldrig bioethanol på en varm/tændt biopejs
  • - Undgå at spilde ved brug af en tragt
  • - Tør spildt bioethanol op inden optænding
  • - Tænd aldrig en varm biopejs – vent til pejsen er kølet af
  • - Forlad aldrig en tændt biopejs – den kan nemt slukkes og tændes igen
  • - Sørg for at væghængte modeller er forsvarligt monteret med de rigtige rawpluggs samt skruer

  

Konklusion

Biopejse er farlige såfremt de ikke anvendes korrekt idet man har en åben flamme. Følger man dog vores råd i denne artikel samt den medfølgende brugsanvisning er man sikret mod eventuelle uheld.

 

Væghængte biopejse Se vores store udvalg af væghængte biopejse fra. bl.a. Vauni og Decoflame Fritstående biopejse Se vores mange fleksible biopejse som frit kan placeres efter ønske. Indbyggede biopejse Få et overblik over vores biopejse til indbygning i væggen her. Løse brandkar til bioethanol Se de simple løsninger til en eksisterende pejs her.