Fordele og ulemper ved biopejse
Retur til artikler om biopejseEr du i tvivl om en biopejs er det helt rigtige til dit hjem, så er denne artikel forhåbentlig fyldt med masser af værdifuld information så du kan træffe den bedste beslutning. Vi ved at de fleste sælgere har travlt med at fortælle om alle fordelene, men hvad med ulemperne?
Efter at have arbejdet med biopejse i snart 8 år, ved jeg at ulemperne er en nødvendig del at være bekendt med inden man køber en biopejs – især når det kommer til vores modeller der er i den dyre ende.
Fordele ved biopejse
Der er nogle helt klare fordele ved at investere i en biopejs, og du kender sikkert allerede til en del af dem. Fordelene er oftest det der gør udfaldet i sidste ende – var ulemperne for store ville produkterne mangle deres eksistensberettigelse.
Fordelene indbefatter kort:
- - Kræver ingen skorsten
- - Nem at installere
- - Nem i brug
- - Giver god varme
- - Ingen aske eller sod
- - Ingen vedligeholdelse
Ingen skorsten – masser af frihed
Den første og vigtigste fordel ved biopejse er den manglende skorsten. Eftersom biopejse anvender bioethanol som brændsel slipper man for en skorsten. Afbrændingen er så ren at man ikke behøver bekymre sig om farlige partikler. Idet man ikke behøver nogen skorsten, kan man næsten i hvilket som helst hjem få en biopejs installeret. Vi får ofte henvendelser fra kunder der gerne ville have en brændeovn, men som måtte droppe det da der ikke kunne etableres en skorsten. En biopejs bliver her næsten altid den rigtige løsning.
Nem at installere
En anden klar fordel ved den manglende skorsten er selve installationen, der ikke bare er omkostningseffektiv, men også ganske nem. De fritstående modeller kræver ingen installation, og de væghængte modeller monteres blot på et vægbeslag som var det et fjernsyn. Du behøver ikke hyre en håndværker til at montere pejsen, men føler du dig ikke tryg ved at gøre det selv er det selvfølgelig en god ide. Når det så er sagt sælger vi også pejseindsatse, de kræver typisk mere vejledning, derfor har vi en særskilt artikel der her gennemgår installationen af pejseindsatse.
Nem at bruge
Udover fleksibiliteten man opnår uden skorstenen, så er det faktisk også ganske nemt at anvende en biopejs. Modsat en brændeovn kan du hurtigt slukke pejsen, og ved optænding får du dejlige flammer lige fra starten. Kort fortalt påfylder man bioethanol med en direkte fra en flaske eller bruger en tragt, tørrer evt. spildt brændsel op, og antænder væsken med en langhalset fyrfadslighter. Du kan regulere flammestørrelsen ved at skubbe et låg for åbningen, hvorved flammen bliver mindre. Samtidig mindskes varmen der produceres og pejsen brænder længere pr. liter.
Giver god varme
En anden fordel ved biopejse som flere kunder overraskes af er varmen. De fleste tror at pejsene bare er dekorative – men det er altså ikke tilfældet. Pejsene producerer i omegnen af 2-4 kW alt efter model, hvor en brændeovn giver omkring 6-8 kW. Vi anbefaler ikke at bruge en biopejs som primær varmekilde. Har du allerede radiatorer eller gulvvarme, og derfor ikke behov for mere end nok varme til at tage rå kulden, så er en biopejs perfekt. Med andre ord kan en biopejs godt varme stuen op, men økonomien i varmeproduktionen tillader ikke at bruge den som en primær varmekilde. Derimod er en biopejs perfekt til at skabe nem og hurtig hygge med ægte flamer som også giver varme.
Ingen aske eller sod
Ved afbrænding af bioethanol produceres en minimal mængde vand og kulilte – der udledes ingen farlige partikler. Derfor kommer der ingen aske eller sod, og dine hvide vægge forbliver hvide da afbrændingen er så ren.
Ingen vedligeholdelse
En biopejs skal ikke vedligeholdes. Der er ingen dele som skal udskiftes løbende (kun bioethanolen), rengøreres eller lign. Den skal naturligvis støves af som et hvert andet møbel.
Ulemper ved biopejse
Efter en masse fordele er det tid til at gå ulemperne igennem. Ulemperne indbefatter kort:
- - Varmer mere end man tror
- - Ikke optimal til primær opvarmning
- - Der findes dårlige biopejse
- - Det er stadig en pejs
- - Tilfælde med lugtgener (typisk billigere biopejse eller dårlig bioethanol)
De varmer mere end man tror
Det er ikke unormalt at ønske sig en stor lang flamme. Det kan se utroligt flot ud, til gengæld er det ikke altid optimalt såfremt man ikke har nok plads – biopejse varmer nemlig, og oftest mere end man tror. Vi anbefaler typisk en brænder af ca. 40 cm. bredde til et lokale på 40 kvm. Har man behov for at få lidt varme er pejsene ideelle, men har man rigeligt med varme er det vigtigt at man ikke vælger en biopejs der er for stor.
Ikke god til primær opvarmning
Selvom en biopejs giver god varme, så egner de sig ikke som en primær varmekilde. Brændeovne giver typisk 6-8kW i timen hvor en biopejs giver 2-4 kW i timen. Derfor er brændeovnen billigere når vi taler om opvarmning. Samtidig kan en brændeovn typisk varme efter den er gået ud, da selve ovnen er varm – det er ikke tilfældet med en biopejs. Skal du derfor bruge en primær varmekilde er biopejsen ikke det rigtige. Har du derimod allerede en primær varmekilde, men ønsker hyggen ved en pejs, eller bare en mindre tempraturstigning ved brug på ca. 3-4 grader – så er biopejsen perfekt.
Der findes dårlige biopejse
Der er et væld af biopejse tilgængelige på markedet. Det er ikke alle der ønsker at bruge +10.000 kr på en pejs, derfor er der et marked for billigere alternativer der importeres fra asien. Som et resultat findes der biopejse på markedet der ikke altid er sikre nok, og som desuden hverken er blevet testet eller godkendt. Derfor kan det være en god ide at sætte sig godt ind i biopejse inden man køber en model.
Det er stadig en pejs
Mange kunder ser biopejsen som et dekorativt indslag til hjemmet, og det er de også. Til gengæld er det stadig en pejs, og med åben ild bør man tage sine forholdsregler. Det betyder at man ikke bør forlade pejsen tændt, og sikre at den er placeret forsvarligt. Pejsen bør selvfølgelig ikke betjenes mens man er påvirket af alcohol eller lign., og man må aldrig påfylde bioethanol på en tændt eller varm biopejs.
Tilfælde med lugtgener
Lad mig med det samme sige at lugt er en meget subjektiv oplevelse. Vi har endnu ikke haft kunder der har brokket sig over lugtgener fra vores pejse. Til gengæld har vi hørt fra andre kunder at de oplever at deres biopejs lugter. Det kan være et resultat af en bioethanol af dårlig kvalitet, eller en biopejs der er konstrueret på en sådan måde, at dele af bioethanolen kan fordampe uden at brænde af (typisk de billigere modeller). Derfor kan det være en ide at få en demonstration af biopejsen inden man køber den. Selv en kvalitets biopejs bliver desværre aldrig 100% lugtfri. Det skyldes at varm metal også afgiver lugt i sig selv. Vi pelejer gerne at sammenligne pejsenes lugtgener med 4-5 stearinlys. Kan man leve med det kan man også leve med en biopejs.
Forbruger ilt
Som det er med al åben ild, så skal der ilt til for at flammen kan leve. Om du har stearinlys, en brændeovn eller biopejs tændt, så vil den forbruge noget af ilten i lokalet. Derfor anbefaler vi typisk at man som minimum har et lokale på 20 kvm, og gerne større. Man kan alternativt sætte et vindue på klem, det sikrer samtidigt at der ikke bliver for varmt såfremt lokalet ikke er så stort.
Konklusion
Biopejse er sikre så længe man køber en ordentlig biopejs, og anvender den i henhold til de anvisninger der følger med pejsen. Jeg håber at denne artikel har givet dig nok information til at vurdere om en biopejs passer ind i dit hjem. Har du nogen spørgsmål er du velkommen til at kontakte os.