Godkendelse af biopejse
Retur til artikler om biopejseOvervejer man at købe en biopejs, så er det ikke ligegyldigt hvilken model man vælger. Flere og flere varehuse og byggemarkeder er begyndt at lokke deres kunder med billige biopejse der koster langt under 2.000 kr – og det er ikke ideelt for dig som forbruger.
Det er et naturligt problem der opstår på markedet. Virksomheden vil gerne sælge produkter, og mange af dem. Du som kunde vil måske have produktet billigt, så derfor møder virksomheden dit behov. Virksomheden prioritere måske ikke kvaliteten af det de sælger, men i højere grad deres avance ved salg – derfor skal du være ekstra opmærksom. Jeg vil her fortælle dig lidt om hvorfor du skal gå efter godkendte biopejse fremfor “alle andre”.
Hvilke godkendelser findes der?
Der findes rigtig mange forskellige godkendelser af en biopejs, og det afhænger helt af landet hvori biopejsen er godkendt. I Danmark ser vi typisk biopejse der er godkendt af SP Sitac, Swedcert eller TÜV. Alle er fornuftige godkendelser, og der findes helt sikkert andre, det er bare ikke nogen der er så udbredte i norden.
Hvad betyder det at en biopejs er godkendt?
For det første betyder en godkendelse at det er en seriøs producent. I Danmark stilles der ingen krav til at en biopejs skal være godkendt, derfor har det en stor signalværdi at man har valgt at investere tid og penge i at få godkendt sine produkter.
Selve godkendelsesprocessen indbefatter en masse uvildige test af produkterne. I de test der udfærdiges prøver man typisk at fremprovokere uheld, og man tager ligeledes hensyn til eventuelle installationsanvisninger. Derfra udstikker man nogle krav som producenten skal imødekomme for at opnå en godkendelse. Typisk kræver man at hvert produkt godkendes for sig, og ændrer man produktet skal certificeringen opdateres. Det er dog forskelligt afhængigt af organisationen der udsteder godkendelsen, der er nogen der ikke kræver en ny test, men blot en udspecificering af ændringerne.
Hvorfor er der ingen krav til biopejse?
Det er et spørgsmål vi som sælgere ofte stiller os selv. De manglede krav i Danmark skaber en farlig situation, hvor det er tilladt at sælge produkter fra f.eks. kina der ikke er testet og godkendte. Det er dermed forhandleres ansvar at sørge for, at produktet er sikkert. I dag er det eneste krav til biopejse solgt i Danmark at de lever op til produktsikkerhedsloven – det føler vi dog at flere biopejse på markedet ikke gør. Forklaringen er, at man fra Danmarks side afventer en harmonisering af reglerne fra EU, men det tager bare alt for lang tid. Idet der også har været uheld med dårlige biopejse, skabes en situation som ødelægger markedet for producenterne af kvalitetsprodukter.
Vælger du alligevel at købe en biopejs der ikke er godkendt kan du desuden risikere, at din forsikring ikke vil dække ved et evt. uheld såfremt der imellemtiden er kommet nye regler fra EU. Har du en biopejs der allerede er godkendt af Swedcert eller tilsvarende, så er der en rigtig god sandsynlighed for, at produktet lever op til de regler og retningslinjer EU vil stille. Swedcert og SP Sitac er Svensk og kendt for at være bland værdens abolut skrappeste kvalitetssikringer ift. sikkerhed.
Er jeg så sikker med en biopejs der er godkendt?
Lad mig sige det sådan her, du bliver ikke mere sikker. Og fordi der kommer nogle regler fra EU på et tidspunkt, tror jeg ikke at du får “mere sikkerhed”. Godkendelserne viser nemlig som jeg nævnte, at de er blevet testet med henblik på at sikre at konstruktionen og brugen er sikker. Dertil viser det ansvarsbevidsthed fra producenten, og sluttelig; du bliver ikke mere sikker end du selv tillader. Det er stadig en pejs, og behandler du den ikke sådan, kan der stadig ske uheld. Derfor ser man også uheld med brændeovne og grill hvor der har været dødelige udfald. De kan være nok så godkendte, men anvednes de ikke korrekt kan skaden ske. Det er endnu ikke sket med biopejse. Faktisk har der været rigtig få uheld, og jeg håber det forbliver sådan.
Åh nej, min biopejs er ikke godkendt – hvad nu?
Så anbefaler jeg dig at skille dig af med den. Det ville næsten være synd at sælge den på den blå avis, fordi så sender du den bare videre i systemet. Formegentlig findes der gode biopejse der endnu ikke er godkendt, tilfældet er bare, at langt størstedelen af de biopejse der ikke er godkendte, er nogle dårlige biopejse.