Kurv
Kurv
Filtre
Ryd alle
Filter
No products found

VIND EN WATERROWER S4

VÆRDI OP TIL KR. 13.895 - DELTAG HER

Rengøring og vedligeholdelse af bordplader i Corian

Retur til behandlingsvejledninger

Corian er det mest kendte af en række kompositmaterialer, der har det til fælles at de består af en mængde stenpulver/mineralstoffer, der støbes med et plastisk bindemiddel. Denne proces frembringer et meget stabilt og stærkt materiale, som for Corians vedkommende har en slidflade der er 12 mm tyk. Af andre kompositprodukter som har nogenlunde de samme egenskaber og dimensioner som Corian, kan nævnes Staron og Hi Macs.

Mange har fejlagtig fået den opfattelse, at Corian er vedligeholdelsesfrit. Det er ikke korrekt, men produktet kræver kun et minimum af behandling for at kunne holde sig pænt i mange år. Corian er et lukket materiale, så eventuelle pletter sidder kun i overfladen. Produktet er gennemfarvet, hvilket betyder at ridser nemt kan fjernes igen ved slibning. For de lyse Corian farvers vedkommende, betyder det også at ridserne er vanskellige at få øje på, da ridsen jo har samme farve som overfladen. På de mørke Corian bordplader vil ridsen ses tydeligt, da denne vil fremstå lysere end resten af overfladen.

En blød klud og rent vand er alt hvad der kræves til den daglige rengøring. De fleste pletter kan fjernes med opvaskemiddel eller et mildt rengøringsmiddel og en våd klud. Corian har en silkemat overflade. Med jævne mellemrum er det en god ide at give hele bordpladen en grundig rengøring, så man undgår at glansen på bordpladen vil synes uens. Brug et mildt rengøringsmiddel med slibeeffekt på en klud eller svamp. For at få en ensartet overflade anvendes bløde cirkelbevægelser. Efterfølgende tørres efter med en fugtig klud og derefter med en tør blød klud.

Corian er ikke varmefast. Produktet risikerer misfarvninger ved påvirkning af varme gryder. Så brug en bordskåner eller selve kogepladen til at sætte varme gryder fra. Mindre ridser fjernes i forbindelse med den grundige rengøring, som er beskrevet i det forrige afsnit. Hvis der er tale om dybere ridser, kan man med fordel købe en speciel rengøringspakke. Her er der, foruden Corian rengøringsmiddel og forsegler af overfladen, forskellige remedier med til at slibe på overfladen, så ridserne fjernes. Rengøringsmidlet skal bruges til den grundige rengøring ca 1 gang om ugen, mens forsegleren efterlader bordpladen med en ensartet overflade, som samtidig er mere modstandsdygtig overfor fedtede fingre. I praksis er det dog mest ved de mørke Corian farver, at det er nødvendigt at anvende forsegleren, da det er disse som har den største synlige påvirkning af overfladen fra f.eks fedtede fingre og andre fedtpletter.

Hvis Corian pladen kommer i kontakt med stærke kemikalier såsom acetone, mineralsk terpentin, afløbsrens eller ovnrens etc, bør dette omgående tørres op og efterfølgende rengøres med sulfovand for at undgå skader på overfladen. Er skaden sket, bør man kontakte sin møbelforhandler for at få en professionel udbedring af skaden.

Corian er helt unik i forhold til at reparere mekaniske skader. Hvis bordpladen skades ved at en skarp genstand f.eks. er faldet ned og har lavet et hak eller en sprække, kan bordpladen repareres af en autoriseret servicemand, så det efterfølgende næsten ikke vil kunne ses. Det samme gør sig gældende ved slagmærker, eller hvis der knækker et hjørne af bordpladen. Det skadede stykke bordplade bliver ganske simpelt udskiftet med et tilsvarende stykke Corian bordplade, som bliver limet i pladen og poleret op, så overfladen fremstår pæn og ensartet. Der vil dog kunne anes en vis farveforskel, da en ældre plade ikke kan undgås at have taget imod farve af den daglige påvirkning.

Det er helt naturligt at Corian bordpladens overflade vil syne lettere mat og slidt efter 5-10 år. Det er der heldigvis råd for, da de autoriserede Corian bordpladeproducenter vil kunne foretage en professionel oppolering af hele bordpladen, så den igen vil fremstå som en helt ny bordplade. Har man selv mod på opgaven, kan følgende procedure anvendes:

Anvend altid en excentersliber som med sine cirkelbevægelser er ideel til at undgå slibeskader. Sørg for at slibe hele pladen, så man undgår at bordpladen vil fremstå uens i overfladen.

Start med at lokalisere eventuelle dybe ridser. Disse kan fjernes ved at anvende en slibeskive korn 150. Det er en god ide at fordele slibningen over et større område, for at undgå at der efterlades en fordybning i bordpladen. Herefter slibes hele overfladen med korn 180. Skift derefter til korn 240 og slut af med korn 320. Efter hver afslibning skal pladen afrenses let med sprit eller lignende. Prøv med vinduesrens som kan sprayes på overfladen og dermed er let at fordele.

En Corian bordplade leveres som regel med en silkemat overflade. Hvis der ønskes en mere blank overflade, kan der slibes med flere og finere slibeskiver end ved den normale procedure. Vær dog opmærksom på, at ridser vil være mere synlige på en Corian bordplade med blank overflade. Til gengæld er en blank overflade lettere at holde ren for fedt og snavs.