Kurv
Kurv
Filtre
Ryd alle
Filter
No products found

VIND EN WATERROWER S4

VÆRDI OP TIL KR. 13.895 - DELTAG HER

Biopejse og børn

Retur til artikler om biopejse

Det skal ikke være nogen hemmelighed at en stor del af vores kunder har børn. Derfor bliver jeg ofte mødt af bekymrede forældre der er i tvivl om det nu er en god ide med en biopejs når man har børn. Det er grunden til at jeg har skrevet netop denne artikel, hvor jeg deler mine tanker om sikkerhed i relation til børn og biopejse.

Når jeg får et spørgsmål om sikkerhed, børn og biopejse spørger jeg næsten altid: Hvornår vil du bruge pejsen? Som oftest svarer de fleste: Når børnene er langt i seng. Derfor er det i sig selv et sjældent et problem.

Når det så er sagt, så ved jeg godt at man stadig ønsker muligheden for at have pejsen tændt, selvom børnene ikke sover. Åben ild vil som udgangspunkt altid være farlig uanset om det er stearinlys, en brændeovn eller en biopejs. Der er dog to ting du kan gøre som forældre.

For det første kan du tage dig nogle forholdsregler, og samtidig sikre at du får den helt rigtige løsning – begge nogle emner jeg nu vil komme ind på.

 

Forholdsregler ved åben ild

De forholdsregler jeg deler her behøver sådan set ikke begrænse sig til biopejse. Har du børn kan det være en god ide at følge samtlige punkter som du får ridset op her:

 

  • - Forlad ikke åben ild
  • - Hav altid opsyn – også 20 min. efter pejsen er gået ud
  • - Forklar børnene at den er farlig
  • - Opbevaring af brændsel bør ske utilgængeligt for børn

 

Det vigtigste punkt er selvfølgelig altid at være opmærksom på pejsen. Det er ikke en god ide at lufte hunden, eller tale i telefon i et andet rum når pejsen er tændt. Ved at være tilstede når der er gang i hyggeilden, kan du hurtigt undgå eventuelle uheld. En anden grund til at have opsyn med pejsen er selvfølgelig at den bliver varm. Såfremt børnene får lyst til at røre ved pejsen vil de få en forbrænding – og det kan undgås ved at være tilstede. Går pejsen ud, bør du også sikre dig at børnene ikke rører ved den op til 20 minutter efter da pejsen stadig vil være varm.

Et andet væsentligt punkt er at forklare børnene at pejsen er farlig. Sørg for den er tændt, tag dem tæt på ilden så de kan mærke varmen – og forklar at her må der ikke leges vildt når pejsen er tændt, og de må aldrig røre ved pejsen. Ved at lade børnene bruge sanserne og være seriøs, får de hurtig en opfattelse af at pejsen skal behandles med respekt.

Det er samtidig vigtig at være ret bestemt såfremt børnene begynder at røre ved pejsen eller lege vildt i nærheden af den for at undgå at børnene glemmer at pejsen er farlig.

Et sidste punkt jeg også vil berøre er opbevaring af bioethanol. Du bør selvfølgelig opbevare det utilgængeligt for børn – eventuelt sammen med rengøringsmidlerne, i skuret eller øverst i et skab hvor de ikke kan nå brændslet. Det er simpelthen for at undgå at børnene tænder op i pejsen selv, eller bruger brændslet til noget andet (som f.eks. at rengøre din flotte lædersofa).

 

Sådan kan du få en sikker løsning

Udover de nødvendige forholdsregler, så er der også nogle helt praktiske ting du bør sikre dig.

  • - En testet og godkendt biopejs
  • - Evt. glas / afskærmning af ilden
  • - Sikker placering af pejsen

 

For det første kan det være en god ide at få en pejs der er testet og godkendt. Her kigger man indgående på designet og kommer med ufravigelige krav til designet forud for en godkendelse. F.eks. har modellen Divider fra Vauni en glasfront i enden af sin åbning. Den er tilføjet for at undgå at en bold eller lignende måtte ryge ind igennem pejsen, antænde og ryge ud på den anden side. Derfor er sikkerhedsaspektet som oftest bedre gennemtænkt når en biopejs er testet og godkendt.

Du kan også vælge en model hvor ilden er godt indelukket, enten fuldstændig eller delvist. Det er samtidig vigtigt at finde en god placering til pejsen, eventuelt et sted der gør at pejsen ikke er let tilgængelig. Det kan være at den hænger over en kommode eller bag et møblement. Ønsker du en fritstående pejs skal du selvfølgelig være endnu mere opmærksom, og samtidig finde et hjørne hvor man måske ikke opholder sig naturligt.

 

Konklusion

Man kan sagtens have en biopejs selvom man har børn, men det er vigtigt at man tager sig sine forholdsregler. Det er vigtigt at man ikke er bange, men blot behandler pejsen med respekt, så børnene får samme tilgang til åben ild. Og jo – man kan sagtens have pejsen tændt selvom børnene ikke er lagt i seng, så længe der ikke foregår vild leg omkring pejsen.

 

Væghængte biopejse Se vores store udvalg af væghængte biopejse fra. bl.a. Vauni og Decoflame Fritstående biopejse Se vores mange fleksible biopejse som frit kan placeres efter ønske. Indbyggede biopejse Få et overblik over vores biopejse til indbygning i væggen her. Løse brandkar til bioethanol Se de simple løsninger til en eksisterende pejs her.