Kurv
Kurv
Filtre
Ryd alle
Filter
No products found

VIND EN WATERROWER S4

VÆRDI OP TIL KR. 13.895 - DELTAG HER

Biopejse & udluftning

Retur til artikler om biopejse

Du har sikkert allerede set en biopejs. De er fantastisk hyggelige, og kræver ikke meget af dig såfremt du ønsker en pejs til hjemmet. Men kræver den nogen udluftning, og kan den skabe problemer for hjemmets indeklima? Det er præcis hvad denne artikel forsøge at besvare. 

Du har hældt bioethanol på pejsen, og antændt væsken med en langhalset fyrfadslighter. Men producerer pejsen farlige partikler eller usynlig røg der kræver udluftning?

Når en biopejs brænder producerer den tre dele:

  1. - Varme
  2. - Lidt vanddamp
  3. - Kulilte

  

Pejsene kræver som udgangspunkt ikke skorsten, men derfor kan der alligevel blive behov for udluftning. Rummets størrelse er her en vigtig faktor, derfor anbefaler de fleste producenter typisk at lokalet er minimum 20 kvm for at sikre et godt indeklima.

 

Bliver varmen for meget?

En biopejs ser ikke bare hyggelig ud, den producerer også varme. Typisk får man 2-4 kW per time alt efter model, og da pejsene ingen skorsten kræver er der intet varmetab. Derfor kan et lokale på 20 kvm. hurtigt føles for varmt i takt med at tepraturen stiger til  +23 grader, og her kan løsningen være at skrue ned for flammens størrelse, eller lufte ud i et par minutter.

Er vanddampe et problem?

Havde jeg ikke sagt at de producerede vanddampe havde du aldrig bemærket det. Du oplever altså ikke at luften føles tung og fugtig samt dug på ruderne. Gaspejse kan typisk producere uforholdsmæssigt meget vanddamp, men det er ikke tilfældet med biopejse. Selv med små lokaler vil du ikke opleve et problem ifht. vanddampe, derfor vil det ikke give anledning til udluftning.

Er kulilte farlige?

Ja, kulilte er farlige i større mængder, derfor kan der i særlige tilfælde være behov for udluftning. Det gælder passivhuse med utrolig effektiv isolering, her har man dog typisk et centralt ventilationssystem der kan sikre en frisk lufttilgang. Anvender du biopejse i lokaler mindre end 20 kvm, vil der desuden være behov for mindre udluftning. Typisk vil der blive varmt ganske hurtigt, og her bliver den naturlige løsning at sætte vinduet på klem.

 

Konklusion

Biopejse kræver kun udluftning såfremt du har et meget lille lokale. Her vil temperaturen dog ofte blive ganske høj, hvorfor vinduet naturligt åbnes. En simpel løsning er at have et vindue på klem fra starten af for at sikre en stabil og behagelig temperatur der ikke bliver for høj.

 

Væghængte biopejse Se vores store udvalg af væghængte biopejse fra. bl.a. Vauni og Decoflame Fritstående biopejse Se vores mange fleksible biopejse som frit kan placeres efter ønske. Indbyggede biopejse Få et overblik over vores biopejse til indbygning i væggen her. Løse brandkar til bioethanol Se de simple løsninger til en eksisterende pejs her.